De positieve kant van flexplekken

Intro

Vanochtend stond er weer een artikel in de krant over werknemers die niet blij zijn met flexplekken. Hoog tijd om ook eens stil te staan bij de positieve kanten van flexplekken.

 

People working together in the office

Duurzaam

Ze zijn bijvoorbeeld super duurzaam. Als we onze werkplekken allemaal zouden gaan delen, hebben we minder dan de helft van de huidige kantoorcapaciteit nodig. Dat is wel even wat anders dan een paar procenten besparen op het energiegebruik. Stel je eens voor dat we een deel van die kantoren verbouwen tot woningen en geschikt maken voor recreatie en ontspanning. Dat zou een significante bijdrage leveren aan het oplossen van het woningtekort. Het zou ook helpen met het meer integreren van wonen, werken en recreëren.

Kantoren met flexplekken worden bovendien veel minder verbouwd en aangepast dan kantoren met vaste werkplekken. Dat komt omdat de flexibiliteit dan verschuift van het gebouw naar de gebruikers, die reizigers worden langs wat ze nodig hebben.

Voor mensen

Flexplekken kunnen veel luxer, omdat je er veel minder nodig hebt. De gebruikers krijgen zo allemaal de beschikking over zit/sta bureau’s, fietsstoelen, etc. Wat voor soort plek zou jij graag willen gebruiken?

Uit eigen onderzoek blijkt dat kantoorgebruikers het erg fijn vinden om zelf een werkplek te kiezen. Wel of niet nabij bepaalde personen. Het helpt hen ook beter samen te werken. Vanuit de werkgever worden kostenbesparing, samenwerken, kennisdelen en het stimuleren van ontmoetingen als belangrijke voordelen gezien.

Prettig delen

Om prettig faciliteiten te delen is een gebouw nodig wat het gekozen werkconcept met flexplekken optimaal ondersteund. Daar wij kantoorgebruikers het liefst op dezelfde verdieping blijven, is het van belang dat op zo’n verdieping alle smaken van werkplekken en andere faciliteiten aanwezig zijn. Denk aan ruimten met flexplekken waar het heel stil is. Maar ook aan ruimten, waar gewoon met elkaar gesproken wordt en het gezellig is. Maak ze alleen niet te groot met te veel plekken. Dan maak je zo’n onpopulaire kantoortuin. Of belcabines waar men kan telefoneren, zonder anderen te storen. Landingsplekken om even kort te zitten, en vergeet de koffiecorner niet!

Werkplekconcept en gebouw voor elkaar! Dan nu nog zorgen dat de gebruikers worden meegenomen om het optimaal en prettig te gebruiken. Want uiteraard is iedere verandering spannend. Gelukkig zijn er voldoende marktpartijen die kunnen helpen in dit gehele traject. Hieronder wat links naar partijen met relevante kennis of ervaring:

Center for People and Buildings

Facto

Veldhoen+Company

NewMotions

HIPP Consultancy

Oplossing overige uitdagingen flexplekken

Als alle bovenstaande zaken voor elkaar zijn, blijven er nog steeds een paar uitdagingen voor kantoorgebruikers die flexplekken delen. Hoe vind je een vrije werkplek met 2 schermen, als het druk is? Waar is uw collega die nu geen vaste plek meer heeft? Hoe vind en boek je even snel een spreekkamer als je iemand ontmoet met wie je wilt overleggen? Bovendien gaan kantoorgebruikers vanuit een gevoel van schaarste steeds vroeger naar kantoor komen om een werkplek te bezetten met een jas of tas, om vervolgens elders te gaan zitten (handdoekje leggen). Of ze reserveren ver van tevoren bepaalde faciliteiten en komen dan niet opdagen (no-show). De werkgever krijgt vervolgens allerlei klachten dat er veel te weinig werkplekken en/of spreekamers zijn, maar heeft geen idee hoe het gebouw nu echt gebruikt wordt. Voor die uitdagingen hebben we een oplossing gebouwd. Voor meer informatie, zie de volgende pagina.

Slot

Flexplekken kennen wel degelijk ook veel positieve punten. Met een passend werkconcept, een gebouw wat het concept goed ondersteund, begeleiding bij de verandering en tools om de overblijvende problemen te tackelen, kan werken in een omgeving met flexplekken ook heel prettig worden en super duurzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik accepteer de Privacy Policy