Overstappen naar flexplekken

Is uw bedrijf al overgestapt naar flexplekken? Steeds meer werkgevers schakelen over. Dit is ook wel bekend als: Het Nieuwe Werken, activiteitsgebaseerd werken of gedeelde werkplekken. Als een kantoor flexplekken hanteert, hebben kantoorgebruikers geen vaste eigen werkplek, maar delen ze de werkplekken. Ze gebruiken gewoon werkplekken die beschikbaar zijn. Ook gebruiken ze speciale of schaarse werkplekken die ze van tevoren geboekt hebben. Maar wat zijn hiervan precies de voor- en nadelen?

Voor vele bedrijven zijn grote kostenbesparingen de belangrijkste drijfveer. Maar een wisselende werkplek brengt meer voordelen met zich mee. Zo vergroot een flexplek de dynamiek in de organisatie. Als kantoorgebruiker komt u in contact met collega’s waar u anders niet mee in contact zou komen. Dit stimuleert communicatie en kennisuitwisseling. Dit zorgt dat medewerkers sneller op iets inspringen. In een traditioneel kantoor ontmoet u elkaar uiteraard ook, maar vaak niet bij iemands werkplek. Meestal is dit in een vergaderruimte, en daarvoor is een afspraak ingepland. Door over te stappen naar flexplekken komen mensen eerder in gesprek, omdat ze mogelijk elke dag naast een ander zitten. Dit stimuleert toevallige ontmoetingen en alles wat die kunnen brengen.

Het inleveren van een eigen plek blijkt best even wennen te zijn. Als een bedrijf overstapt op flexplekken, gaat dat vaak gepaard met andere vernieuwingen. Er ontstaan bijvoorbeeld mogelijkheden om thuis te werken of persoonlijke werktijden aan te passen. Dit zorgt voor meer keuzevrijheid.

Bovengenoemde voordelen betekenen voor de medewerker meer creativiteit en een beter proces. Voor de werkgever bespaart het energie en ruimte, omdat er simpelweg minder werkplekken nodig zijn. Daarnaast zullen medewerkers beter presteren en dat levert onder de streep meer op.

Overstappen naar flexplekken brengt (helaas) ook diverse nadelen met zich mee. Sommige medewerkers vinden zo’n innovatief kantoor niet passen bij de organisatie of hen zelf. Maar dat is niet het grootste nadeel. Het is namelijk moeilijk om het ideale aantal flexplekken te bepalen. Als er te weinig plekken zijn, dan kan niet iedereen goed werken. Maar zijn er teveel, dan zullen de medewerkers een vaste plek kiezen of nauwelijks wisselen. Uiteraard geeft de werkgever dan ook te veel uit aan kantoorruimte! Dan heeft het idee van flexplekken weinig nut.

Het is ook een nadeel dat er onderling veel irritaties ontstaan. Zo is het kantoorequivalent van handdoekje leggen een van de grootste irritaties. Ken je die mensen in vakantieresorts die ‘s ochtends vroeg een ligbed reserveren bij het zwembad met hun handdoek en vervolgens zelf ergens anders heen gaan? Dit gebeurt tegenwoordig ook in kantoorpanden met gedeelde werkplekken. Kantoorgebruikers komen dan extra vroeg naar kantoor om een plek te reserveren met hun spullen, om ‘m vervolgens niet te gebruiken. Dat leidt tot veel irritaties bij collega’s die hierdoor achter het net vissen. Daarnaast is het ook lastig om uw collega’s te vinden. Als ze geen vaste werkplek meer hebben, kunnen ze overal in het gebouw zijn, of zelfs op een andere locatie.

Om deze nadelen te verminderen of zelfs weg te nemen heeft Officelynq een app en Officelynq Management Portal ontwikkeld. Is uw kantoor al overgestapt naar flexplekken en ervaart u ook deze nadelen? Neem dan met ons contact op om uw mogelijkheden te bespreken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik accepteer de Privacy Policy